Keresés

2020. január 19.


Az első páros látogatásunk állomása a Sforzesco kastély volt. Jó időt fogtunk ki, amint a képen is látszik. Rengetegen voltak, kínaikatól elkezdve franciákig. A braccialetto (karkötő) árusok is megjelentek. Engem ki is szemelt az egyik és kezembe nyomott egyet. Visszaadtam szépen, de ő mit sem törődve vállamra tette... mentem tovább, aztán gondolom vállamról leesett - nem figyeltem. Másképp gondolom utánnam szaladt volna kérvén a 10 eurót. ,, It's free. Gift my friend'' - igen persze egy nagy lószart. 
Amiért Krisztina nem volt még a kastély múzeumában, ezért beálltunk szépen a sorba (kb 30 percet) jegyet venni. 10 euró volt személyenként, nem egy nagy összeg, de a látogatása kínszenvedés volt.
Nagy volt a tömeg, ezért egyes helyiségekbe is sort kellett állni.
Közepe fele viszont már lehetett haladni és nézelődni - de így is egy órát azért veszítettünk a várakozásokkal. Sajnos Michelangelo Pietáját elkerültük, de majd legközelebb újra bejárjuk. (csak ne legyen megint ekkora tömeg)

Információk:
A Castello Sforzesco (Sforza-vár) Milánó egyik legjelentősebb építészeti alkotása. A 15. században épült hatalmas, négyzet alaprajzú építmény egykoron a milánói hercegek rezidenciája volt. Korábban Castello di Porta Giovia néven volt ismert, Mai nevét a 19. század eleji restaurálások során kapta, amikor az építmény a város tulajdonába került.

Múzeum
Museo d’Arte Antica – a Milánói Hercegség idejéből származó műalkotásokat valamint ókeresztény tárgyakat és relikviákat mutat be.
Museo degli strumenti musicali – hangszermúzeum
Museo della Preistoria e Protostoria – Milánó őskori emlékeit mutatja be.
Museo di Storia Contemporanea – Milánó modernkori történetét mutatja be.
Museo Egizio di Milano – ókori egyiptomi tárgyakat mutat be.

Aki Milánóban jár, az mindenképp nézze meg. Ré kell szánni egy napot, hiszen a múzeum nagyon nagy, tele érdekességekkel. Kikapcsolódásként pedig lehet sétálni a vár hátsó részén elterülő Sempione parkban. A park sétányai híres művészekről vannak elnevezve, többek között Petőfi Sándorról is.

Területén több látnivaló is található:
III. Napóleon lovas szobra – Francesco Barzaghi 1881-ből származó alkotása a park egyik látványossága, amely a Monte Tordo nevű kis dombon áll.
Palazzo dell’Arte (Művészetek palotája) – 1938-ban emelt hatalmas műcsarnok, nagy kiállítási termekkel. Itt rendezik a milánói biennálékat.
Torre del Parco (Park-torony) – Gio Ponti 108 m magas vascsővázas építménye. Teraszáról gyönyörű kilátás nyílik a városra.
Arena – 1806–1807-ben épült, Luigi Canonica tervei szerint. Klasszicista stílusú, ellipszis alaprajzú, római amfiteátrumok utánzata. Számos sportversenyt, tornát, színjátékot rendeztek itt: ma főként sportesemények színhelyéül szolgál.
Acquario (Akvárium) – az Arena szomszédságában áll.

Folyt. Köv
Az utazást természetesen lefilmeztem, megnézhető a YouTube csatornámon. 
(60 -dik snitt-től kezdve)

Néhány kép:
(fotós: Krisztina + az én GoPro képeim)



A vár bejárata



Lőttünk egy selfiet, a torony el van mosódva ugyan, de legalább mi szépek vagyunk


Lovasszobor a vár előtt


Hiába bámulom ezt a képet már vagy fél órája, nem jövök rá, hogy ki szebb: a vár vagy én?


Vár előtt pedig van egy nagyon szép szökőkút is. Este szépen ki van világítva


Ez meg egy GoPrós selfie. Karkötő árusok szerencsére nem zaklattak ... már esteledett, szerintem mentek lefeküdni.


Este a vár is ki van világítva. Csodálatos

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Archives